Werking en situaties voor lucht-lucht warmtepomp

Een lucht-lucht warmtepomp is een van de goedkopere warmtepompen. Alleen is deze niet geschikt voor alle situaties. Daarom vertellen we in dit artikel hoe zo’n systeem werkt en voor welke situaties een lucht-lucht warmtepomp geschikt is. Na dit artikel weet je dus hoe het werkt en of een lucht-lucht warmtepomp van toepassing kan zijn op jouw woning.

 

De werking

Het systeem van een lucht-lucht warmtepomp bestaat uit een deel dat buitenshuis staat en een deel binnenshuis. Deze onderdelen noemen we die buitenunit en binnenunit. De buitenunit wordt gemonteerd aan de muur, op de grond of op een plat dak. Van de binnenunit zijn er drie soorten modellen, voor de vloer, voor aan de wand of aan het plafond.

 

De buitenunit zuigt de lucht door middel van een ventilator aan. Met een speciaal koelgas, die verwarmd is door een compressor, wordt de aangezogen lucht verwarmd. De binnenunit blaast dit dan de ruimte is waar deze is geplaatst.

 

Een lucht-lucht warmtepomp kan ook gebruikt worden als airco in de warmere periodes. Hierdoor is het een zeer flexibel systeem die dus werkt in de warme en koude periodes.

 

De beste situaties

De eerste situatie waarin je een lucht-lucht warmtepomp kan overwegen is wanneer je nog geen centraal verwarmingssysteem hebt in je huis. Je kan het systeem dan nemen in plaats van een standaard cv ketel. Door meerdere binnenunits te koppelen aan de buitenunit kan je eenvoudig meerdere ruimtes verwarmen. Het systeem kan wel maar een ding tegelijk, dus of verwarmen of afkoelen.

 

Een lucht-lucht warmtepomp is ook een goede vervanging van een elektrisch verwarmingssysteem. Wanneer je elektrische radiatoren gebruikt zal het elektriciteitsverbruik al snel hoog oplopen. Je kan de elektrische verwarming vervangen door een lucht-lucht warmtepomp.

 

Als laatste situatie is wanneer je over een klein en goed geïsoleerde woning beschikt. Doordat de warme of koude lucht goed blijft hangen werkt het systeem niet te veel. Daarnaast heb je in grotere huizen al snel meerdere binnenunits nodig wat de kosten al snel doet oplopen.

Related posts