Wat komt er kijken bij een scheiding?

Je hebt het niet gewild, je ging trouwen of een samenlevingscontract aan met het idee samen oud te worden. Maar steeds vaker blijkt dat voor stellen vroeg of laat een utopie te zijn en besluiten ze om uit elkaar te gaan. Zelfs mensen die 30 of 40 jaar getrouwd waren besluiten soms om uit elkaar te gaan omdat naar zeggen ‘de koek op is’. En als je alles geprobeerd hebt en het wordt maar niet beter dan is scheiden nog de enige optie. Een enorme stap maar een schrale troost; je bent niet de enige. Het overkomt je, je zet het zelf in gang of het is een gezamenlijk besluit. Hoe de situatie ook is, het is nu de grootste uitdaging om samen zo goed mogelijk de scheiding te regelen. Hoe doe je dat?

Waar moet je aan denken bij een scheiding?

Voor een scheiding heb je sowieso iemand nodig die uiteindelijk de zaken goed geregeld aan de rechter aanbiedt. Een advocaat doet dat voor jullie. Praten jullie nog dan is er veel aan gelegen om een gezamenlijke advocaat of advocaat/mediator in te schakelen. Ieder een eigen advocaat is kostbaar en alleen nodig wanneer communicatie tussen de partners niet meer mogelijk is. Los daarvan is  het opstellen van een echtscheidingsconvenant waarin alles beschreven staat wat jullie geregeld hebben een must. Een mediator of advocaat zal erop toezien dat er zo eerlijk mogelijk verdeeld wordt. Daarbij zal niets over het hoofd gezien worden.

Scheiding en kinderen?

Zijn er minderjarige kinderen betrokken in deze scheidingsprocedure, dan zal er naast het echtscheidingsconvenant ook een deugdelijk ouderschapsplan moeten worden opgesteld. Voor de kinderen is het van het grootste belang dat zij zo min mogelijk last ervaren van de door jullie voorgenomen scheiding. Denk aan het belang van het kind wanneer jullie om tafel zitten om het plan gestalte te geven. Zet je eigen trots tijdelijk opzij. Het betaalt zich uiteindelijk dubbel en dwars terug.

ouderschapsplan

Related posts