Vernieuwde dakbedekking

Elke dertig tot honderd jaar is het dak van een huis weer aan vernieuwing toe. Dan scheuren de dakpannen en komen er algen op het dak. Als het zover is, weet je dat het dak aan vernieuwing toe is, want als je nog een stukje langer wacht dan gaat het dak lekken. En een lekkend dak vind niemand fijn.

Wanneer jouw dak aan deze vernieuwing toe is, is het zeker de moeite waard om een rietendak te overwegen. Een rieten dak gaat tussen de vijfentwintig en de vijftig jaar mee. De levensduur van een rieten dak is gemiddeld dus niet meer dan de levensduur van een dak met dakpannen. De levensduur is dan ook geen argument om een rietendak te nemen. Echter afhankelijk van de situatie kan een rieten dak een betere oplossing zijn dan een dak van dakpannen. Vraag hiervoor advies aan een rietdekkersbedrijf.

De prijs van een rieten dak varieert heel erg. Want er zit veel prijsverschil tussen verschillende soorten riet. Ook de manuren worden meer wanneer je een dakkapel of andere onregelmatigheden in je dak hebt. Dakpannen daarentegen kun je beter berekenen. Een nieuw dak van dakpannen voor een gemiddeld dak ligt tussen de vijfduizend en de zesduizend euro. Echter ook bij een dakbedekking met dakpannen heb je meer manuren als je een dakkapel of andere onregelmatigheden hebt. De prijs van een rieten dak is wel meer dan die van een dak met dakpannen. Ook de prijs is geen reden om een rieten dak te nemen, het is eerder een obstakel.

Er zijn twee veelvoorkomende redenen voor een dak van riet. De eerste reden is het esthetische aspect van een rietendak. Een rietendak oogt veel natuurlijker dan een dak met dakpannen. Een rietendak kleurt ook mee wanneer het regent of wanneer de zon schijnt. De tweede reden voor het nemen van een retendak is vanuit milieubesef. Een rietendak verteert veel sneller dan beton of gebakken klei. Riet kan al na enkele verteerd zijn en in de natuur zijn opgenomen, terwijl beton hier vele jaren over doet.

Related posts