Tandartspraktijk in Capelle aan den IJssel en ragen en stoken

Uit een gesprek met een tandartspraktijk in Capelle aan den IJssel is naar voren gekomen dat alleen tandenpoetsen met een tandenborstel niet genoeg is. Met de borstel kom je niet goed tussen je tanden en kiezen. De tandartspraktijk in Capelle aan den IJssel gaf aan dat maar liefst 40% van je gebit niet schoon wordt, wanneer je alleen maar poetst. Het is dan ook belangrijk om elke dag te ragen of te stoken. Dit ragen en stoken wordt interdentaal reinigen genoemd. Het hangt per gebit af, wat het beste is voor jou. Hieronder lees je meer over het ragen en stoken.

 

Gebruik van een rager

Als de ruimtes tussen je tanden en kiezen redelijk groot is, dan is een rager de keuze voor jou. Het is goed om te weten dat er ragers zijn in verschillende maten en dat je ze ook meerdere keren kan gebruiken. Het is een kwestie van afspoelen na gebruik en vervolgens op een droge plek bewaren. Zo gebruik je de rager:

  1. Houd de rager met je duim en wijsvinger vast en gebruik de andere vingers om op te steunen. Dit zorgt ervoor dat je beter kan sturen.
  2. Plaats vervolgens de rager tussen een tand en kies, vanaf de buitenkant van je mond. 
  3. Beweeg nu de rager een aantal keer horizontaal en diagonaal heen en weer. Zes tot zeven keer is voldoende. 
  4. Herhaal dit vervolgens tussen alle tanden en kiezen.

Je kan je ook door je tandarts of mondhygiënist laten adviseren over het formaat van de rager dat het beste bij jouw gebit past. Zij kunnen ook nog tips geven over hoe je het beste kunt ragen.

 

Gebruik van een stoker

Als de ruimte tussen je tanden en kiezen te klein zijn voor een rager, dan kan je het beste gaan voor een houten of rubberen stoker. Voordat je een houten stoker gaat gebruiken, is het verstandig om deze eerst even nat te maken. Dit maakt de tandenstoker soepeler en verkleint de kans dat de stoker breekt. Zo gebruik je een stoker:

  1. Houd ook de tandenstoker tussen je duim en wijsvinger vast. Doe dit dicht bij de punt.
  2. Stop de tandenstoker tussen de tanden en kiezen en duw door totdat je niet meer verder kan.
  3. Beweeg de tandenstoker nu ongeveer vijf keer heen en weer.
  4. Om beter bij je kiezen te kunnen, is het handig om je mond een klein beetje dicht te doen.

Related posts