Soorten dakbedekking

Een dak is natuurlijk onmisbaar voor een huis. Het zou toch wat zijn, een huis zonder dak, niet erg handig in het regenachtige Nederland. Als je zelf een huis laat bouwen, moet je goed nadenken over de soorten dakbedekking die er zijn en wat er het beste bij je huis past.

 

Dakpannen
Dakpannen zijn misschien wel de populairste dakbedekking, je ziet het in ieder geval heel veel in Nederland. Dakpannen kun je in beton of in klei hebben. Ook zijn er verschillende vormen en verschillende kleuren. Bij het maken van een keuze hierin moet je vooral rekening houden met de hellingsgraad van je dak en hoe je wil dat het er vanaf de grond uitziet.

 

Leien

Je kent de uitdrukking ‘van een leien dakje’ misschien wel. Leien zijn goedkopen dan dakpannen en dat maakt het populair. Er zijn ook natuurleien te koop, die gaan een leven lang mee, maar daar tegenover staat wel een hoge prijs.

 

Riet

Een rieten dak straalt luxe en charme uit, het is een mooie toevoeging aan je huis. Het is verkrijgbaar in een open of gesloten constructie, wat allebei z’n voor- en nadelen kent. Een rieten dak kan wel 35 jaar meegaan, waardoor je lang plezier van hebt van een rieten dakbedekking. Een rietdekkersbedrijf kan het dak voor je aanleggen, maar kan ook advies geven over welke soort je het beste kunt nemen.

 

EPDM

EPDM is de afkorting voor Ethyleen-Propyleen-Dieen-Monomeer. Dat klinkt heel ingewikkeld, maar het betekent gewoon dat het van rubber is gemaakt. Het voordeel hiervan is dat het erg onderhoudsvriendelijk is en dat het een leven lang meegaat. Het is één van de duurste opties, maar het is wel de beste keuze voor een plat dak.

 

Zink

Heb je een dak met een vorm die afwijkt van de standaard daken, dan is zink een goede optie. Zink is een erg flexibel materiaal, waardoor het ideaal is voor daken in vreemde vormen. Het heeft een unieke uitstraling en gaat heel lang mee.

Related posts