Snel een rolluik herstellen met deze 3 tips

Indien u met een defect elektrisch rolluik zit wilt u deze zo snel mogelijk herstellen. Wanneer een apparaat of installatie kapot gaat komt dit altijd ongelegen en wilt u dit zo snel mogelijk opgelost hebben. Soms kunt u de herstelling zelf uitvoeren en soms zijn er ervaren techniekers nodig die het probleem kunnen oplossen. Dit is afhankelijk van het defect. Het inschakelen van een professional hoeft niet erg te zijn, maar je wilt natuurlijk wel letten op de herstel kosten, die bij het uitbesteding van de herstelling soms hoog kunnen oplopen. Door deze 3 eenvoudige stappen te doorlopen werkt uw elektrisch bedienbare rolluik weer in no time, tegen kleine kosten.

1. Controleer wat je zelf kunt herstellen

Voordat u direct een professionele technieker inschakelt, is het aan te raden om eerst een aantal onderdelen zelf te testen.

 • Check of de batterijen van de afstandsbediening niet leeg zijn en of de onderloopbeveiliging nog werkt. Indien dit niet het geval is, vervang de batterijen. Dit lijkt wel vanzelfsprekend, maar het zou zonde zijn om een mekanieker in te schakelen voor alleen het vervangen van batterijen. Hier bespaart u kosten mee.
 • Is er stroom aangesloten op het rolluik? Dit lijkt ook vanzelfsprekend maar controleer voor de zekerheid de stoppenkast en aardlekschakelaar. Het kan namelijk zijn dat de stoppen zijn gesprongen. Vervang in dit geval dan ook de kapotte stoppen (wanneer je een wat oudere stoppenkast hebt) of zet de schakelaars terug in de juiste positie.
 • Ligt er vuil of een mat onder het rolluik? Haal eventueel aanwezig vuil of de mat weg. Dit kan namelijk de werking van de onderloopbeveiliging beïnvloeden. Kijk of het rolluik nu wel wil sluiten.
 • Zijn de onderdelen van het rolluik nog aanwezig en intact? Kijk of alles vast zit, compleet is en intact. Wellicht is er een snoer los en kunt u die eenvoudig vast maken. Indien je dat wenst, kun je zelfs de kap openen om te kijken of daar alles aanwezig is.

2. Ga opzoek naar een professioneel en betrouwbaar herstellingsfirma

Wanneer u alle bovenstaande punten heeft gecontroleerd en het rolluik nog steeds niet functioneert, dan is er weinig meer dat je zelf kunt doen. Het wordt tijd om een ervaren en gespecialiseerde firma in te schakelen. Kijk daarbij op de websites van verschillende bedrijven. Tijdens het zoeken moet u op de volgende punten letten:

 • Is het bedrijf goed (telefonisch) bereikbaar? Controleer van tevoren of het bedrijf goed bereikbaar is en hoe snel u een afspraak kunt maken. De problemen met uw rolluik zijn erg vervelend en die wilt u zo spoedig mogelijk opgelost hebben.
 • Hoeveel jaar ervaring heeft de firma? Ga opzoek of u kunt achterhalen of de firma werkt met ervaren techniekers. Zij hebben immers veel defecten gezien en gerepareerd. Zij zullen je dan ook snel verder kunnen helpen.
 • Welke merk rolluiken kan het bedrijf herstellen? Het is natuurlijk belangrijk dat het herstelbedrijf ook uw type en merk rolluik kan maken. Het is namelijk zo dat niet elk bedrijf de juiste onderdelen en/of kennis heeft over alle merken rolluiken.
 • Staat klantvriendelijkheid hoog in het vaandel bij het bedrijf? Onderzoek of het bedrijf waarde hecht aan klantvriendelijkheid. Dit kunt u bijvoorbeeld controleren aan zaken als No Cure No Pay en het aanwezig zijn van een klachtenprocedure op de website

3. Zorg voor een goede voorbereiding

Zoals met zoveel zaken, is een goede voorbereiding belangrijk. Wanneer je een afspraak gaat inplannen, zijn er een aantal aandachtspunten waarmee je tijd (en kosten) kunt besparen.

 • Is er iemand aanwezig om de mekanieker binnen te laten? Regel dat er iemand is op het afgesproken tijdstip om de monteur binnen te laten en bij de reparatie aanwezig te zijn. Het zou tenslotte jammer zijn, wanneer de technieker voor niets bij je aan de deur staat.
 • Heb je doorgegeven wat het probleem is? Geef aan wat het probleem precies is en wat je zelf al hebt gedaan om het op te lossen. De mekanieker kan zo al een beeld vormen en er voor zorgen dat eventueel benodigde onderdelen zeker aanwezig zullen zijn in zijn servicecamionette.
 • Zijn alle afstandsbedieningen aanwezig? Leg alle afstandsbedieningen klaar. Het kan namelijk voorkomen, dat ze opnieuw geprogrammeerd moeten worden. Wanneer je ze van tevoren klaar legt, hoeft de deurentechnieker niet te wachten tijdens de afspraak.
 • Is het oprolmechanisme vrij toegankelijk? Zorg ervoor dat de mekanieker goed bij het oprolmechanisme van het kapotte rolluik kan. Bijvoorbeeld door losse spullen aan de kant te zetten, zodat er voldoende ruimte is voor de reparatie. Hou er ook rekening mee, dat er misschien een ladder geplaatst moet worden.

Bij het navolgen van deze 3 tips is je defecte rolluik snel (en tegen lage kosten) weer gemaakt. Tot slot, nu we toch bezig zijn, een laatste tip: Regelmatig onderhoud zorgt voor minder storingen en een veilig werkend rolluik.

Neem voor meer informatie een kijkje op de website van ROMASS BVBA.

 

Related posts