Help, mijn elektrisch rolluik is stuk! wat nu?

Het hebben van elektrisch bedienbare rolluiken is een ware aanwinst voor je woning of gebouw. Ze leveren namelijk een aantal voordelen op. Allereerst zorgen ze ervoor dat warmte en kou buiten blijft en bieden ze een uitstekende geluidswerende werking. Tevens zorgt een rolluik voor een veilig gevoel, omdat de kans op een inbraak afneemt. Redenen genoeg om ze aan te schaffen of ervoor te zorgen dat ze optimaal werken. Maar wat moet je doen als je rolluik in panne is of schade heeft opgelopen? Met de onderstaande tips helpen we je een handje op weg.

Wanneer het luik niet volledig sluit

 • Het kan voorkomen dat je elektrisch bediend rolluik niet meer volledig sluit, controleer dan altijd eerst of er geen stoppen en/of aardlekschakelaar zijn gesprongen in de stoppenkast. Vervang indien nodig de defecte stoppen of zet de schakelaars terug in de juiste stand.
 • Check of de batterijen van de onderloopbeveiliging en afstandsbediening niet leeg zijn. Vervang indien nodig de batterijen en kijk of het probleem is opgelost.
 • Een andere oorzaak kan zijn dat er vuil of een obstakel onder het rolluik ligt. Verwijder het vuil en de obstakel, zodat de onderloopbeveiliging zijn werk weer kan uitvoeren.
 • Het kan ook voorkomen, dat er vuil onder ligt of obstakels. Verwijder het vuil en de obstakels, zodat de onderloopbeveiliging zijn werk weer afdoende kan uitvoeren. Controleer of het rolluik nu wel volledig dicht gaat.
 • Wanneer na het proberen van bovenstaande handelingen het luik nog steeds niet wil sluiten, adviseren we om een ervaren monteur in te schakelen.

Wanneer het rolluik veel lawaai maakt

 • Dit kan aan de geleiderails liggen. Controleer of deze nog in goede staat is. Door intensief gebruik en ‘ouderdom’ kunnen de geleiders wat wijder geworden zijn. Lamellen kunnen dan vrijer bewegen en kunnen gaan klapperen door de wind.
 • Het kan zijn dat het luik beschadigingen heeft opgelopen tijdens een storm of andere omstandigheden. Controleer daarom of er beschadigingen te zien zijn wanneer het rolluik volledig gesloten is. Controleer in dat geval goed of de rubbers en/of borstels in de geleiderails intact zijn en niet versleten zijn.
 • Vervang de versleten of defecte onderdelen, zodat de oorzaak van het lawaai weggenomen wordt. Neem hierbij echter wel de nodige voorzichtigheid in achting, omdat het werken met elektra gevaar kan opleveren.
 • Schakel bij twijfel altijd een deskundige technieker in.

Wanneer het luik niet functioneert door stroomuitval

 • Wanneer de stroom uitvalt, dan zal je elektrische rolluik niet werken. Het rolluik kan ook niet handmatig opgetild worden. Wil je voorkomen, dat je bij stroomuitval je huis niet meer in of uit kunt, dan zijn er twee opties. Je kunt een volledig handbediend rolluik laten installeren. Maar je kunt ook kiezen voor een motor met nood handbediening. Zo’n motor is elektrisch te bedienen, maar kan in geval van nood (bijvoorbeeld bij een stroomstoring) met een slinger handmatig worden bediend.
 • In het geval van stroomuitval, kun je best de stoppenkast controleren en indien nodig stoppen vervangen of schakelaars terug in de juiste stand plaatsen.
 • Ook hier geldt weer, dat je bij twijfel altijd een gespecialiseerde monteur in dient te schakelen.

Wil je meer informatie? Kijk dan op de website van ROMASS. Zij zijn al ruim 20 jaar dé specialist in het repareren van alle merken en typen elektrisch bedienbare rolluiken.

Related posts