Minder ziekte met arbeidsdeskundigen

Bedrijven hebben soms last van een hoog ziekteverzuim. Ziekteverzuim is altijd negatief voor bedrijven omdat een zieke medewerker veel kosten voor het bedrijf met zich meebrengt. Deze kosten lopen zo hoog op omdat je naast het doorbetalen van je eigen medewerker ook moet zorgen voor iemand die je medewerker kan vervangen. Bij langdurige ziekte worden de kosten allemaal nog hoger omdat een bedrijf vanwege de wet van poortwachter zich aan allemaal regels moet houden om zo de kans zo hoog mogelijk te maken dat een ziekte medewerker weer in de maatschappij mee kan draaien. Door deze regels en verplichtingen moeten bedrijven kosten maken om het langer doorbetalen van een personeelslid te voorkomen.

Bedrijven met een hoog ziekteverzuimpercentage willen daar dus zo snel mogelijk vanaf. Het is voor bedrijven alleen erg lastig om achter de oorzaak van verzuim te komen. Een van de mogelijkheden die bedrijven daar hebben is door de arbodienst langs te laten komen. Er zijn verschillende arbodiensten bij de arbodienst en een daarvan is het geven van advies over een lager ziekteverzuim. De arbodienst hoopt door deze adviezen dat de werkomstandigheden in bedrijven zodanig verbeteren dat het ziekteverzuimpercentage naar beneden gaat. Deze daling leidt tot een kostenbesparing voor bedrijven en tot meer tevreden medewerkers.

Naast het terugdringen van het ziekteverzuim doet de arbodienst nog meer. Zo heeft de arbodienst een dienst waarbij ze controleert of bedrijven zich aan de veiligheidsvoorschriften houden. Deze controlerende rol wordt meestal niet gewaardeerd en heeft ervoor gezorgd dat de arbodienst een negatief image heeft bij sommige bedrijven.

Naast de adviezen van de arbodienst over ziekteverzuim kan je voor advies over ziekteverzuim ook aankloppen bij arbeidsdeskundigen. Arbeidsdeskundigen geven advies over allerhande personeelszaken en kunnen bijvoorbeeld ook een arbeidsdeskundig onderzoek doen. Daarom kun je voor advies over een verlaging van het ziekteverzuim ook terecht bij een arbeidsdeskundige.

Related posts